Site icon Geopolitical Cyprus

GeoBrief: Ο Τραμπ και ο Ερντογάν είναι σε διάσταση άρα ο Τραμπ είναι φίλος μας

Advertisements

Τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε περίοδο ρευστότητας και μεταβολών. Βασικά ζητήματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη είναι οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η διαμόρφωση των όρων αναφοράς από την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, σχετικά με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, η αναμονή για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP, και οι διάφορες διεργασίες αναφορικά με τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής υπάρχει μια ευρεία αντίληψη, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού ΕΞωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κοιτάζει όλο και περισσότερο προς τα Δυτικά – ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται μερικώς από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Geopolitical Cyprus, στο εξωτερικό, όπου πολλοί παρακολουθούν τις εν λόγω εξελίξεις με ενδιαφέρον, υπάρχει η άποψη ότι οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζονται στην απλοϊκή λογική, “Ο Τραμπ και ο Ερντογάν είναι σε διάσταση, άρα ο Τραμπ είναι φίλος μας”. Πιστεύεται ότι η λογική αυτή δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη το κόστος που μπορεί να προκύψει για την Κύπρο (και το Κυπριακό) από μια μελλοντική συνεννόηση Αμερικανών και Τούρκων για τα ενεργειακά, το Κυπριακό και άλλα θέματα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες του Geopolitical Cyprus από πολλαπλές πηγές, διάφοροι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας έχουν μπερδευτεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την σχετική συζήτηση εντός της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται σε σύγχιση αναφορικά με τους επιδιωκόμενους στόχους στο Κυπριακό τη στιγμή που η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να συζητήσει όλα τα σενάρια. Υποστηρίζουν, δε, ότι οι υφιστάμενες δυναμικές πλήττουν την διεθνή εικόνα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης σε σχέση με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Της ομάδας του Geopolitical Cyprus

Exit mobile version