GeoBrief: Νέα Στρατιωτική Επιχείρηση στη Συρία – Ερντογάν

Ενώ οι δυνάμεις των Κούρδων, του Συριακού Στρατού, και του Ιράκ διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στις όχθες του Ευφράτη ποταμού στη νοτιοανατολική Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες δηλώσεις αναφορικά με τις προθέσεις της χώρας του στη Συρία.

deir ez zor
Μεταξύ των κόκκινων και κίτρινων περιοχών ο θύλακας του Ισλαμικού Κράτους που βάλλεται από Κούρδους, Σύρους και Ιρακινούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στο Ίντλιμπ έχει ξεπεραστεί και έφτασε η ώρα η Τουρκία να προχωρήσει στην εξάρθρωση των τρομοκρατικών πυρήνων ανατολικά του Ευφράτη – σ.σ. αναφέρεται στις κουρδικές δυνάμεις. Αναφέρθηκε επίσης στις από κοινού προσπάθειες διαχείρισης της ασφάλειας στην Μανπίτζ με τις ΗΠΑ που προσπαθούν να απομακρύνουν τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την πόλη, σημειώνοντας ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά του Ευφράτη, και διευκρινίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή – οι οποίες τον τελευταίο καιρό ενισχύθηκαν – δεν θα στοχοποιηθούν.

“Την ίδια ώρα που προβαίναμε σε προειδοποιήσεις σχετικά με τα ανατολικά του Ευφράτη, ολοκληρώναμε και τις προετοιμασίες μας”, δηλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία – “αυτό γιας μας είναι ένα παραμύθι,” δήλωσε. Συμπλήρωσε ότι, σε μερικές μέρες θα ξεκινήσει νέα τουρκική εκστρατεία στη Συρία με σκοπό την εκκαθάριση των περιοχών ανατολικά του Ευφράτη “από αποσχιστικούς και τρομοκρατικούς οργανισμούς,” φωτογραφίζοντας και πάλι τις κουρδικές οργανώσεις. Επανέλαβε δε ότι ο στόχος δεν είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες αλλά τα μέλη της (κουρδικής) τρομοκρατικής οργάνωσης (YPG) που επιχειρεί στην περιοχή ενώ δήλωσε έτοιμος να εξουδετερώσει τα εναπομείναντα στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους αν όντως υπάρχουν.

syria.jpg
Οι περιοχές ανατολικά του Ευφράτη με κίντρινο χρώμα

army-reinforce-e1544617197570.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις του Ερντογάν κατέφθαναν στο τουρκο-συριακό σύνορο ανατολικά του Ευφράτη, και κοντά στα σημεία που βομβάρδισε προσφάτως το τουρκικό πυροβολικό, επιπλέον στρατιωτικές ενισχύσεις (βλ. φωτο).
Πάντως οι αναλυτές του Geopolitical Cyprus έγραψαν για την πιθανότητα αυτών των επιχειρήσεων και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχουν από πολύ νωρίς.
Turkish shelling
Τα σημεία των κουρδικών θέσεων που βομβάρδισε το τουρκικό πυροβολικό τον περασμένο μήνα.

Από την ομάδα του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply