GeoBrief: Αναβάθμιση σχέσεων Ελλάδας-Ιρακινού Κουρδιστάν

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kurdistan 24, η Ελλάδα επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών της σχέσεων με την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) μετά την αναβάθμιση των εκεί γραφείων της σε Γενικό Προξενείο στα τέλη του 2018.

Ο πρώτος Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ερμπίλ, Ευθύμιος Κωστόπουλος, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε διότι η Ελλάδα θεωρεί τις σχέσεις της με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν πολύ σημαντικές. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για τον κουρδικό λαό και ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών σε κοινωνικό επίπεδο. “Ελπίζουμε να προωθήσουμε, πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις” με την περιφέρεια του Κουρδιστάν, κατέληξε.

KRG GR

Η Ελλάδα άνοιξε το πρώτο της γραφείο εμπορίου στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, το 2009 και το αναβάθμισε επισήμως σε Γενικό Προξενείο την 1η Δεκεμβρίου 2018.

H αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ιρακινού Κουρδιστάν πιθανόν να καταδεικνύει και το αυξημένο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή.

Της Ομάδας του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply