GeoBrief: Βασικές Πληροφορίες για τις Τουρκικές Δημοτικές Εκλογές

Στις 31 Μαρτίου 2019 θα διεξαχθούν στην Τουρκία δημοτικές εκλογές. Για ακόμα μια φορά, η εκλογική διαδικασία θα λειτουργήσει και ως «δημοψήφισμα» σχετικά με την αποδοχή των πολιτικών και των χειρισμών Ερντογάν, ιδιαίτερα στο θέμα της οικονομίας, στον απόηχο μάλιστα της εγκαθίδρυσης του προεδρικού πολιτειακού συστήματος και της άρσης του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Αν και τα πράγματα δεν φαίνονται εύκολα για τον Τούρκο πρόεδρο και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες συσπείρωσης ψήφων και αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομική κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το άνοιγμα δημόσιων αγορών, χρηματοδοτούμενων από την κυβέρνηση, για πώληση κυρίως γεωργικών προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά. Φυσικά η κίνηση αυτή έχει άλλες αρνητικές παρενέργειες όπως είναι η απογοήτευση των υπόλοιπων πωλητών οι οποίοι πλήττονται σημαντικά. Παράλληλα, οι εν λόγω αγορές έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής μόνο στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όπου η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ανάγκη την συσπείρωση ψήφων, αφήνοντας την υπόλοιπη Τουρκία ευάλωτη στις κακές οικονομικές συνθήκες.

45737981_303

Βασικές Πληροφορίες για τις Εκλογές

  • Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές θα συμμετάσχουν 12 πολιτικά κόμματα: το ΑΚΡ, το Ανεξάρτητο Κόμμα Τουρκίας (BTP), το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Parti), το Κουμμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚΡ), και το Πατριωτικό Κόμμα (Vatan Parti).
  • Οι λίστες των υποψηφίων μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου, ενώ τα Εκλογικά Συμβούλια θα ανακοινώσουν τις τελικές λίστες στις 3 Μαρτίου.
  • Υπάρχουν 30 Μητροπολιτικοί Δήμοι εντός των οποίων θα ψηφιστούν: Δήμαρχοι Μητροπολιτικών Δήμων, Δήμαρχοι Δήμων, Δημοτικοί Σύμβουλοι (ή Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων), και Κοινοτάρχες και Μέλη Συμβουλίων Πρεσβυτέρων.
  • Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μεταξύ 7 π.μ. και 4 μ.μ. σε 32 από τις 81 διοικητικές επαρχίες. Στις υπόλοιπες επαρχίες οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 π.μ. και θα κλείσουν στις 5 μ.μ. Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών.

Από την Ομάδα του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply