GeoBrief: Η Τουρκία θέλει “ειρηνικές λύσεις” στην Αν. Μεσόγειο – Τουρκος ΥΠΑΜ

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, την περασμένη Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Τουρκία προτιμά να επιλύσει τα προβλήματα των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την Κύπρο με ειρηνικά μέσα.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του κατά την επιθεώρηση της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”, δήλωσε: “Ο στόχος, οι προσπάθειες και η βασική μας προσέγγιση είναι η ίδια στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Υποστηρίζουμε την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων με ειρηνικά μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε υπερ της εφαρμογής των βασικών αρχών της καλής γειτονίας”. Πρόσθεσε ότι “πρέπει όλοι να προσέχουν από προβοκατόρικες ενέργεις ούτως ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις”, ενώ αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις επανέλαβε πως το ψευδοκράτος στη βόρεια Κύπρο έχει δικαιώματα στους ενεργειακούς πόρους γύρω από το νησί.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία στην περιοχή που θα απέκλειε την Τουρκία δεν θα ήταν έγκυρη ή βιώσιμη, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Οι δηλώσεις του Ακάρ επαναλαμβάνουν ουσιαστικά την πάγια τουρκική θέση και πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι ενδιαφέρον ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία προβάλλει την στρατιωτική της ισχύ σε όλα τα επίπεδα, μέσω της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”, ο Ακάρ κάνει λόγο για επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων με ειρηνικά μέσα. Αυτή του η δήλωση αποσκοπεί αφενός στο να κατευνάσει τις διεθνείς και ιδιαίτερα τις περιφερειακές ανησυχίες, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, ενώ αφετέρου στέλνει το μήνυμα ότι η “ειρηνική επίλυση” πρέπει να γίνει με τουρκικούς όρους. Δηλαδή, να έχει ως αποτέλεσμα την συμπερίληψη της Τουρκίας στις ενεργειακές συνέργειες της περιοχής και την εύρεση μοντέλων συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.

Τέλος, μεταθέτει τις ευθύνες της δημιουργίας έντασης και σύγκρουσης στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο ούτως ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει/νομιμοποιήσει την χρήση πειθαναγκαστικών μέσων στο μέλλον – όπως έπραξε και στο παρελθόν, π.χ. με το μπλοκάρισμα του πλοίου-γεωτρύπανου της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ τον Φεβρουάριο του 2018.

Της Ομάδας του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply