GeoInsight: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους Κούρδους της Συρίας για Ζώνη Ασφαλείας

Σε άρθρο της στο Al-Monitor η Aberin Zaman αναφέρει πως βάσιμες πηγές στην περιοχή επιβεβαιώνουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στους Κούρδους συμμάχους τους στην Συρία, ενθαρρύνοντας τη διέλευση «περιορισμένου αριθμού» τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία. Στόχος τους η ενδυνάμωση των στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρίας κατά μήκος του συνόρου με την Τυυρκία, με ανάπτυξη στρατευμάτων από τον ποταμό Ευφράτη μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.

Με βάση τα λεγόμενα αξιωματούχου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι κουρδικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους θεωρούν την οποιαδήποτε διέλευση τουρκικών στρατευμάτων ως «προβληματική» και επικίνδυνη. Ο εν λόγω αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης πως ο απεσταλμένος της Αμερικής στη Συρία, ο Πρέσβης Jim Jeffrey θα επισκεφθόταν τη βορειοανατολική Συρία, με στόχο την επιβολή να απαιτήσει την εν λόγω διέλευση. Οι Κούρδοι συνεχίζουν να αντιστέκονται στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος έχει επίσης ανακοινώσει πως η δημιουργία της εν λόγω ζώνης ασφαλείας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται. Παράλληλα, το τουρκικό κανάλι NTV ξεκαθαρίζει πως οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις τουρκικές ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή. Συγκεκριμένα, γίνονται αναφορές στον αποκλεισμό των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από την οποιαδήποτε συμφωνία.

Το YPG έχει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του SDF, ενώ παράλληλα συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η Τουρκία, καθώς θεωρεί το ΡΚΚ και το YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει αγανακτήσει με τη φιλική στάση των ΗΠΑ απέναντι στο τελευταίο.

Το Al-Monitor αναφέρει επίσης πως η αμερικανική πλευρά προσπαθεί να ενθαρρύνει την απομάκρυνση Κούρδων στρατιωτών του SDF από το YPG. Σαν αντάλλαγμα, η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται πως η Τουρκία θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την ειρηνευτική διαδιασία με το PKK και τον ηγέτη του, Abdullah Ocalan.

akcakale

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο σύμβουλος του State Department για τη Συρία, Richard Outzen αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να «αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία», αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτή η απόσυρση ισοδυναμεί με την απόσυρση και της αμερικανικής πολιτικής από τη Συρία. Προτεραιότητα έχει η αποδυνάμωση του Ισλαμικού κράτους, όπου η ζώνη ασφαλείας θα επιτελέσει «σημαντικό ρόλο» για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Είναι εμφανές πως η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας εξυπηρετούν την Άγκυρα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο αρχηγός του SDF, Mazlum Kobane, ισχυριζόμενος πως η Τουρκία δεν ικανοποιείται με τίποτα. Τρανό παράδειγμα η Μανπίτζ, όπου η Τουρκία έχει απειλήσει με εισβολή στο παρελθόν εάν η πόλη συνέχιζε να επιτηρείται από στρατό και διοικητικά συμβούλια τα οποία συνδέονται άμεσα με το YPG.

Παρά το γεγονός ότι η Μανπίτζ έχει αντικαταστήσει τους συμμάχους του YPG με φιλοτουρκικό προσωπικό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί με εισβολή εναντίον του YPG στην πόλη. «Στόχος μας η εξουδετέρωση της τρομοκρατίας στην Μανπίτζ και ανατολικά του Ευφράτη», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ερντογάν. Από την άλλη, οι ΗΠΑ επιμένουν πως το SDF πρέπει να επιτρέψει την «ειρηνική» διέλευση των τουρκικών στρατευμάτων, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «άκρως επικίνδυνο», όπως αναφέρει μια ανώνυμη πηγή.

Παράλληλα, η εν λόγω πολιτική που ενθαρρύνει η Ουάσινγκτον έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην περίπτωση παραλαβής των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, καθώς και για τη φυλάκιση Αμερικανών υπηκόων ή τουρκικού προσωπικού σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές. Οι φυλακίσεις έχουν γίνει από την Τουρκία βάσει αμφιλεγόμενων κατηγοριών για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, η Ουάσινγκτον καλεί τους Κούρδους να μην συνταχτούν με την κυβέρνηση της Συρίας, αλλά να συμπράξουν με την Τουρκία προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Στόχος των Αμερικανών είναι η αποδυνάμωση του Ιράν και η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Ρωσία.

Καθώς οι εν λόγω διαμάχες συνεχίζονται, η Μανπίτζ αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο. Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει τις επιθέσεις στην πόλη. Τρανό παράδειγμα η επίθεση στις 26 Μαρτίου, όπου 7 φύλακες του Στρατιωτικού Συμβουλίου έχασαν τη ζωή τους. Στις 11 Απριλίου εκρήξεις τραυμάτισαν πολλούς άμαχους, ενώ παράλληλα, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έθεσε τέλος στη ζωή 4 Αμερικανών και 10 πολιτών της Μανπίτζ τον Ιανουάριο.

Της Ομάδας του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply