Δημοσκόπηση: Οι Αντιλήψεις των Τούρκων για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική

Το Κέντρο Τουρκικών Μελετών στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης δημοσίευσε τα αποτελέσματα της ετήσιας δημοσκόπησης του σχετικά με τις «Αντιλήψεις του Κοινού για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική». Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 27 Μαΐου και 20 Ιουνίου 2019 μέσα από συνεντεύξεις πρόσωπο-με-πρόσωπο με 1000 ερωτηθέντες, δείγμα αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού άνω των 18 ετών σε 26 διαφορετικά αστικά κέντρα.

Σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης:

  • Tο τουρκικό κοινό θεωρεί το Αζερμπαϊτζάν ως τον στενότερο φίλο της Τουρκίας με 65.3%. Ακολουθούν η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» και τα τουρκογενή κράτη της Κεντρικής Ασίας.
  • Μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία θεωρούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες με 81.3% (σε αντίθεση με το 60.2% του 2018). Δεύτερη πιο απειλητική χώρα θεωρείται το Ισραήλ με 70.8%.
  • Με 20.6% oι σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται ως το πιο προβληματικό θέμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. 18.4% των ερωτηθέντων απάντησε η «διασυνοριακή τρομοκρατία». Ενώ ο συριακός πόλεμος κατατάχθηκε πρώτος πέρσι, φέτος κατατάσσεται τρίτος.
  • 44% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να παραλάβει τους πυραύλους S-400 παρά τις ενστάσεις του ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις. 24.9% τάσσονται κατά της παραλαβής.
  • Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ερώτηση για το πώς ορίζουν την Τουρκία, 46% των ερωτηθέντων επέλεξε ως πρώτη δήλωση την πρόταση «Η Τουρκία είναι μια ισλαμική χώρα». 17.6% την όρισαν ως «Ευρωπαϊκή χώρα» και 16.3% των ερωτηθέντων ως «Μεσανατολική χώρα». 28.5% δήλωσαν ότι «Η Τουρκία είναι μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά»
  • Ενώ στην περσινή δημοσκόπηση 68.8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος είναι αυτός που καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, το ποσοστό φέτος αυξήθηκε σε 72.2%. Ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρείται σημαντικότερος θεσμός από την Προεδρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με ποσοστό 62.9%.
  • Στην ερώτηση «ποια γραμμή πρέπει να ακολουθηθεί για μια πιο αποτελεσματική εξωτερική πολιτική;», 62% απάντησαν «η βελτίωση των πολιτικών σχέσεων με άλλες χώρες». Η απάντηση αυτή παρουσίασε 10% αύξηση από πέρσι. 33.9% έδωσαν έμφαση στις οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες.
  • Η στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παρουσίασε αύξηση εντός του τουρκικού κοινού, από 55.1% το 2018 σε 61.1% φέτος. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, 58.5% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ, 73.7% των ψηφοφόρων του CHP, και 60.2% των ψηφοφόρων του MHP στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
  • Από τους ερωτηθέντες, το 60.8% δήλωσε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει, ενώ 50.% πιστεύουν ότι η συμμετοχή είναι ωφέλιμη για την Τουρκία. Επιπλέον, 69.6% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η βασική συμβολή του ΝΑΤΟ για την Τουρκία είναι ότι «θα έρθει σε βοήθεια της Τουρκίας σε περίπτωση πιθανής επίθεσης».
  • Τo 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η Κύπρος. Δεύτερη στη σειρά έρχεται η «στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου» με 53.8%. Για πρώτη φορά φέτος, η ένωση (unification) της βόρειας (κατεχόμενης) Κύπρου με την Τουρκία παρουσιάζεται ως η προτιμώμενη λύση για το Κυπριακό με ποσοστό 41.7%. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία προτιμήθηκε από το 30.1%.
  • Στην ερώτηση «πως ορίζετε τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας», 26.1% απάντησαν «υπάρχει στρατηγική συνεργασία». Ο σημαντικότερος τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο θωρείται αυτός της ενέργειας με 34.3%, ακολουθούμενος από το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία με 27.9%.
  • 4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μιας «αναξιόπιστη χώρα», ενώ 22.6% πιστεύουν πως είναι μια αποικιοκρατική χώρα. Σημαντικότερο θέμα μεταξύ των δύο θεωρείται «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» (60.6%) με δεύτερο σημαντικότερο την αμερικανική στήριξη στο κουρδικό PYD (37.3%).
  • Σε ό,τι αφορά τη Συρία, 42.1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει μια μη παρεμβατική πολιτική. Το 13.3% πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να βοηθά μόνο τους πρόσφυγες. Ωστόσο, αναφορικά με την προσφυγική πολιτική της Τουρκίας, το 57.6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να υποδέχεται πρόσφυγες, ενώ μόνο το 7% είναι ευχαριστημένοι με τους υφιστάμενους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Της Ομάδας του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply