Site icon Geopolitical Cyprus

GeoBrief: Νέα δεδομένα για Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν

Turkey's Foreign Minister Ali Babacan addresses the media in Ankara November 1, 2007. Turkey, which is pressing Iraq to crack down on PKK guerrillas based there, has not closed its airspace to flights to and from northern Iraq, Prime Minister Tayyip Erdogan said on Thursday. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY)

Advertisements

Επιβεβαιώνονται σιγά-σιγά οι πληροφορίες και η ανάλυση του Geopolitical Cyprus σχετικά με τις διεργασίες για τη δημιουργία δύο νέων αντιπολιτευτικών κομμάτων (εδώ και εδώ) από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Αλί Μπαμπατζάν.

Σε δημοσκόπηση που κυκλοφορεί από την τουρκική εταιρία ORC καταγράφεται ότι στο σενάριο εκλογών στην Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή οι Τούρκοι πολίτες θα ψήφιζαν κατά 30% το ΑΚΡ, 26,5% το αντιπολιτευτικό CHP, 14% το εθνκιστικό MHP (που συνεργάζεται με το ΑΚΡ), 8,1% το φιλοκουρδικό ΗDP και 3,9% το Καλό Κόμμα (που διασπάστηκε από το MHP).

Τα αναδυόμενα κόμματα Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου παίρνουν 11,6% και 8,5% αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την ισχυρότερη δυναμική που όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο έχει η κίνηση Νταβούτογλου. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο Νταβούτογλου είναι πιο έτοιμος για επίσημες εξαγγελίες οι οποίες αναμένονται πολύ σύντομα. Ταυτόχρονα, αναφορές κάνουν λόγο για 10 βουλευτές του ΑΚΡ που θα προσχωρήσουν στο κόμμα του Νταβούτογλου.

Πάντως, το δημοσκοπικό αποτέλεσμα του 30% είναι περίπου καταστροφικό για το ΑΚΡ (και δυνάμει το χαμηλότερο στην ιστορία του). Επιπλέον, μπορεί να περιμένει κανείς ότι με σωστές κινήσεις, τα δύο νέα κόμματα θα μπορούσαν να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εφόσον υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων οι οποίοι θα αναμένουν να δούν τις επίσημες εξαγγελίες και τα πολιτικά προγράμματα των Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν αντίστοιχα. Μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε το τουρκικό πολιτικό σκηνικό σε μια νέα εποχή, πιθανότατα πιο πολυκομματική.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο Μπαμπατζάν προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλότερους τόνους και να κινηθεί πιο στρατηγικά σε ό,τι αφορά τις μεθόδους συσπείρωσης, το ιδεολογικό αποτύπωμα, την εικόνα και τον χαρακτήρα-προφίλ των στελεχών της κίνησής του. Παρουσιάζεται επίσης πιο υπομονετικός αναφορικά με τον χρονισμό της επισημοποίησης του δικού του κόμματος. Περισσότερα για αυτά τα θέματα μπορείτε να βρείτε στα προηγούμενα-σχετικά άρθρα του Geopolitical Cyprus.

Του Ζήνωνα Τζιάρρα

 

Exit mobile version