Site icon Geopolitical Cyprus

Προπαγανδιστικό προφίλ δίνει ρυθμό σε ελληνόφωνα ΜΜΕ για τη Λιβύη

Advertisements

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο, ελληνόφωνα ΜΜΕ να ενημερώνονται για τα θέματα της Λιβύης από ένα συγκεκριμένο προπαγανδιστικό προφίλ το οποίο φέρεται να συνδέεται με την Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA) του πολέμαρχου Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβυή. Ο λόγος μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλές από τις αναρτήσεις του εν λόγω προφίλ είναι, για ευνόητους λόγους, είτε αντι-τουρκικές, είτε φιλο-ελληνικές.

Μια από τις πιο διαδεδομένες ειδήσεις που κυκλοφόρησαν από το συγκεκριμένο προφίλ ήταν η αντίθεση του διαχειριστή με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και η δηλωσή του ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο επηρεαζόμενες χώρες από αυτή τη σύγκρουση.

Πολλά – και έγκριτα – Μέσα κατέληξαν να αναπαράγουν άκριτα, μεταξύ άλλων, και τη συγκεκριμένη είδηση. Μερικά παραδείγματα από τον Τύπο, αν και η ίδια είδηση έχει αναπαραχθεί ευρέως και σε τηλεοπτικά κανάλια:

Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο, ότι το συγκεκριμένο προφίλ, δεν αποτελεί επίσημο λογαριασμό του LNA. Υπάρχει μάλιστα πληθώρα στοιχείων που συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για ανεξάρτητο προφίλ με προπαγανδιστικούς σκοπούς που ενίοτε διαδίδει fake news:

Το Geopolitical Cyprus θα ήθελε να εφιστήσει την προσοχή ιδιαίτερα στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους να μην πέφτουν στην παγίδα της όποιας προπαγάνδας, παραπλανώντας, άθελά τους, το κοινό. Είναι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες να διασταυρώνονται.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε, έστω για την ιστορία, ότι ούτε ο Χάφταρ, ούτε ο LNA αντέδρασαν ποτέ για την μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Της Ομάδας του Geopolitical Cyprus

Exit mobile version