Site icon Geopolitical Cyprus

GeoIntel: Το who is who της τουρκικής ενίσχυσης στην Λιβύη

Advertisements

Μπορεί η διαδικασία της Μόσχας και του Βερολίνου να φωτογράφισε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής κατάστασης επί του λιβυκού εδάφους αυτό που ωστόσο κρίνεται προφανές είναι πως τόσο η πλευρά του Χάφταρ (LNA) όσο και αυτή της Τρίπολης (GNA) ισορροπούν σε μια εκεχειρία με πολλαπλές επιμέρους παραβιάσεις που θα μπορούσε –εν ευθέτω χρόνο- να οδηγήσει σε αναζοπύρωση της προσπάθειας του περασμένου Απριλίου εκ μέρους της πλευράς Χάφταρ για κατάληψη της Τρίπολης. Και οι δύο πλευρές ενισχύθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα από τους εξωτερικούς υποστηρικτές τους (ΗΑΕ και Τουρκία αντίστοιχα).

Ωστόσο παρά την ροή ειδήσεων για κατάρρευση της Τρίπολης και πολλαπλές επιτυχίες της πλευράς Χάφταρ (π.χ. κατάρριψη τουρκικών drones) η τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη δείχνει να είναι σοβαρή και στοχοπροσηλωμένη στην αποτροπή της κατάληψης της Τρίπολης, στη δημιουργία τριβής/κόστους εντός του LNA και στη ποιοτική αναβάθμιση του οπλοστασίου του GNA με την μεταφορά εξειδικευμένων οπλικών συστημάτων αλλά και την επί του εδάφους παρουσία Σύρων και Τουρκμένων αντικαθεστωτικών της σουνιτικής ένοπλης αντιπολίτευσης αλλά και της σοβαρής παρουσίας Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πραγματικά δεδομένα –πέραν των υπερβολών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα ελληνόφωνα Μέσα.

  1. 116th Brigade of GNA Forces
  2. Ισλαμιστές της Zawiyah (του Mahmoud bin Rajab)
  3. 8th Brigade (ή Nawasi Brigade)
  4. RADA (oι ειδικές δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών της Τρίπολης)

Σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου ένας αριθμός 6.000 μαχητών από την Συρία δεν πρέπει να αποκλειστεί ως στρατηγικός στόχος της Τουρκίας προκειμένου να αποτρέψει την πτώση της Τρίπολης.

Καθίσταται σαφές πως το σενάριο κλιμάκωσης μιας μάχης για την κατάληψη της Τρίπολης στη περίπτωση της πλήρους κατάρρευσης της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη –πιθανό σενάριο- θα διαφέρει ποιοτικά σε σχέση με την καμπάνια του Χάφταρ του περασμένου Απριλίου δεδομένης και της σημαντικής ενίσχυσης που παρείχαν τα ΗΑΕ στον τελευταίο (βλ. δεκάδες πτήσεις μεταφοράς υλικού ενίσχυησης προς τον LNA).

Σε αυτό το σημείο μια απευθείας σύγκρουση ΗΑΕ/Τουρκίας στη Λιβύη θα εξάγει πολλά συμπεράσματα. Ιδίως για την ισχύ της Τουρκίας σε περίπτωση αποτυχίας πτώσης της Τρίπολης στο ενδεχόμενο αυτό ενός «δεύτερου γύρου».

Του Γιάννη Ιωάννου

Exit mobile version