Site icon Geopolitical Cyprus

Έκρηξη στον Λίβανο – Updates

TOPSHOT - EDITORS NOTE: Graphic content / This picture taken on August 4, 2020 shows a general view of the scene of an explosion at the port of Lebanon's capital Beirut. - Two huge explosion rocked the Lebanese capital Beirut, wounding dozens of people, shaking buildings and sending huge plumes of smoke billowing into the sky. Lebanese media carried images of people trapped under rubble, some bloodied, after the massive explosions, the cause of which was not immediately known. (Photo by STR / AFP) (Photo by STR/AFP via Getty Images)

Advertisements

Update no. 1 | 4 Αυγούστου Οι πρώτες πληροφορίες

Δυνατό ωστικό κύμα ταρακούνησε την Κύπρο λόγω τεράστιας καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού (Λίβανος).

Τα αίτια δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί αλλά εικάζεται πως πρόκειται για αποθήκη στην οποία εκτός από πυροτεχνήματα υπήρχαν διαφορά χημικά και υγραέριο. Από βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται ότι προηγήθηκε φωτιά. Ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε επίσημη ενημέρωση.

Οι ζημιές στο λιμάνι της Βηρυτό και όχι μόνο είναι ανυπολογιστές, πολλοι είναι οι τραυματίες ενδεχομένως, δυστυχώς, και οι νεκροί.

Update no. 2 |4 Αυγούστου – Το είδος της έκρηξης

Η ύπαρξη κόκκινου καπνού καταδεικνύει πως στην μεγάλη ισχύος έκρηξη στο #Lebanon εμπλέκει ποσότητες νιτρικού οξέως (nitric acid).

Συγκλίνουσες πληροφορίες του Geopolitical Cyprus αποκλείουν, προς το παρόν, το σενάριο της επίθεσης ή της δολιοφθοράς. Πρόκειται, μάλλον, για ατύχημα.

Update no. 3 |5 Αυγούστου – Η ισχύς της έκρηξης

Ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό “χρονολόγιο” των εκρήξεων στο Λίβανο προσφέρει ευκαιρία για “imagery intelligence” και “dimensional analysis” μεταξύ των κοινοτήτων OSINT προκειμένου να υπολογιστεί -κατά προσέγγιση- η ενέργεια που παράχθηκε από τις εκρήξεις και κατά συνέπεια η έντασή τους.

Στη περίπτωση του Λιβάνου με το ωστικό κύμα να ακούγεται μέχρι την Κύπρο και να σαρώνει τα πάντα σε ακτίνα 15+ χλμ από το σημείο Ο (explosion epicenter) καθίσταται σαφές πως η ενέργεια που παράχθηκε αγγίζει τα 12 terajoules. Μια (τεράστια) ενέργεια ισοδύναμη με 3 κιλοτόνους εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ. Για σκοπούς σύγκρισης ας αναλογιστούμε πως η ρίψη της ατομικής βόμβας που έπληξε την Χιροσίμα την 6η Αυγούστου του 1945 πάραξε ενέργεια μεταξύ 13-18 ΚΤ (κιλοτόνοι).

Οι πληροφορίες μιλούν εξάλλου για αποθήκευση 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας στις εγκαταστάσεις του λιμανιού -η δορυφορική απεικόνιση του οποίου δείχνει ότι καταστράφηκε ολοσχερώς (96%-97%).

Μείνετε συντονισμένοι για σειρά updates σήμερα σε σχέση με τον Λίβανο.

Update no. 4 | 5 Αυγούστου – Beirut Explosion: Crisis after Crisis, By Petros Petrikkos

Διαβάστε τη σύνοψη του αναλυτή του Geopolitical Cyprus, Πέτρου Πετρίκκου, για την έκρηξη στη Βηρυτό και τις κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις:

https://atomic-temporary-150665832.wpcomstaging.com/2020/08/05/geobrief-beirut-explosion-crisis-after-crisis/

Update no. 5 | 5 Αυγούστου – Ήταν πυρηνική η έκρηξη στη Βηρυτό;

Επειδή παρακολουθείται κάποια επιμονή-εμμονή σχετικά με το αν η έκρηξη στη Βηρυτό έγινε από πυρηνικά, ατομικά, θερμοβαρικά, διαστημικά και άλλα όπλα αναφέρουμε επιγραμματικά τα εξής:

Εκτός του ότι παρόμοια περιστατικά/ατυχήματα υπήρξαν πολλά στην ιστορία, με δύο σημαντικά και πρόσφατα να είναι στο Ryongchŏn (της Β. Κορέας, το 2004 με 160+ νεκρούς) και στο Tianjin (της Κίνας, το 2015 με 170+ νεκρούς), δεν πρέπει να ξεχνούμε το σχεδόν πανομοιότυπο περιστατικό του 1947 στο Texas City των ΗΠΑ.

Εκεί είχαν πυροδοτηθεί λόγω πυρκαγιάς περίπου 2300 τόνοι νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι σε πλοίο που ήταν προσδεμένο στο λιμάνι. Η τρομακτική έκρηξη δημιούργησε μια αλυσίδα άλλων εκρήξεων στο λιμάνι με δραματικά αποτελέσματα. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 5000 ενώ καταγράφηκαν 581 νεκροί, εκ των οποίων οι 63 δεν αναγνωρίστηκαν. 113 άτομα δεν βρέθηκαν ποτέ. 2000 έμειναν άστεγοι. Η εν λόγω τραγωδία οδήγησε και σε σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς αποθήκευσης της νιτρικής αμμωνίας.

H έκρηξη του 1947 στο Τέξας κατατάσσεται μεταξύ των ισχυρότερων μη-πυρηνικών εκρήξεων στην ιστορία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μαζί με την έκρηξη στο Ludwigshafen της Γερμανίας το 1921 (4500 τόνοι νιτρικής αμμωνίας και θειικού αμμωνίου με σχεδόν 600 νεκρούς) και τη χθεσινή στον Λίβανο ίσως να μιλάμε για τις τρείς ισχυρότερες μη-πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία.

Καμιά φορά χρειάζεται μια ιστορική και συγκριτική προοπτική πριν προβούμε σε υπερβολές και συνομωσίες, σπέρνωντας τον πανικό. Τα δε σχόλια για το “μανιτάρι” καλό είναι να προσεχθούν, καθώς “μανιτάρι” δεν βγάζουν μόνο οι πυρηνικές εκρήξεις αλλά και άλλες εκρήξεις μικρότερης εμβέλειας ή διαφορετικού είδους.

Update no. 6 | 5 Αυγούστου – Νιτρική αμμωνία και Χεζμπολάχ;

Κόκκινο και κίτρινο. Νιτρική αμμωνία και υπερμαγγανικό κάλλιο (η “ποτάσσα”) δηλαδή.

Όταν αποθηκεύεις τέτοια χημικά (στο Λίβανο) είναι προφανές πως δεν θα “θειαφίσεις”. Η νιτρική αμμωνία σε οποιονδήποτε IED ισοδυναμεί με το 70% της ισχύος του γνωστού “δυναμίτη”, του ΤΝΤ.

Στην Ελλάδα ψάρευαν με δυναμίτη (χρήση ΤΝΤ σε “μασούρια”) στην Πελλοπόνησο κι όποιος έχει δει τέτοια έκρηξη αντιλαμβάνεται ότι όταν μιλάμε για 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας μιλάμε για τεράστια ισχύ. H αποθήκευση τέτοιων υλικών είναι απλά μια συνταγή ωρολογιακής βόμβας. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θα εκραγούν αλλά πότε. Μιλάμε στη περίπτωση του Λιβάνου για μια τραγική αλληλουχία γεγονότων. Πρόκειται για ατύχημα.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου απείλησε πολλάκις για χτυπήματα σε αποθήκες χημικών (λιπασμάτων) στη Χάϊφα. Προφανώς είχε και λόγο και κάτι σαν το αποτέλεσμα της έκρηξης αυτής στο μυαλό της. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως τεράστιες ποσότητες νιτρικής αμμωνίας βρέθηκαν στη Λάρνακα αλλά και στο Λονδίνο το 2015. Το τι συνέβη στον Λίβανο απλά θα επιταχύνει τις εξελίξεις στην ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα. Στη Κύπρο -που βιώσαμε την τραγική έκρηξη το 2011 στο Μαρί- πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες αυτής της έκρηξης τους επόμενους μήνες.

Update no. 7 | 5 Αυγούστου – Το λιμάνι της Βηρυτού;

Ο κρατήρας που άφησε η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Πρόκειται για ανυπολόγιστη καταστροφή που θα έχει δραματικές συνέπειες στην οικονομία και στο ναυτικό εμπόριο της χώρας, καθώς και στον τουρισμό.

Update no. 8 | 5 Αυγούστου – Δορυφορικές εικόνες από το λιμάνι;

Από τους λογαριασμούς @Samir_Madani και @Planetlabs στο Twitter

Το λιμάνι πριν την έκρηξη
To λιμάνι μετά την έκρηξη

Geopolitical Cyprus

Exit mobile version