Site icon Geopolitical Cyprus

GeoInsight: Leopards, Firtina τζαι Πενταδάχτυλος

Advertisements

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανάρτησε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και 33 δευτερολέπτων [βλ. πιο κάτω] στο επίσημο κανάλι του στο YouTube με επίκεντρο την στρατιωτική άσκηση μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων με ονομασία “Καταιγίδα της Μεσογείου: Μάρτυρας Cengiz Topel” (“Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası”).

Πρόκειται δηλαδή για στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο κατοχικός τουρκικός στρατός (“Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı”).

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απορρέουν από την άσκηση, όπως παρουσιάζεται στο εντυπωσιακό ομολογουμένως βίντεο, εδράζονται σε τρεις ενδιαφέρουσες παραμέτρους:

Παρά την πολύ επαγγελματική σκηνοθεσία του βίντεο με τα εντυπωσιακά πλάνα και την ομολογουμένως μεγάλη παρέλαση σύγχρονων οπλικών συστημάτων δε λείπουν και ορισμένες γκάφες όσον αφορά τη σύνθεση του οπλισμού και τις τακτικές, σε επίπεδο διμοιρίας, των χερσαίων τμημάτων του τουρκικού στρατού.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο το εντοπίσαμε στο 32ο δευτερόλεπτο όπου ομάδα στρατιωτών εισέρχεται για εκκαθάριση εντός κτιρίου (το γνωστό entering and clearing a building). Οι στρατιώτες ενώ φορούν plate carriers (φορείς αντιβαλλιστικών πλακών) έχουν… ξεχάσει να βάλουν εντός του carrier τις (αντιβαλλιστικές) πλάκες. [Βλέπε πιο κάτω σχετικές φωτογραφίες]

Σε κάθε περίπτωση το βίντεο καταδεικνύει μια σειρά στρατηγικών προσλαμβανουσών για τον γεωγραφικό χώρο της Κύπρου σε στρατιωτικό επίπεδο από την Τουρκία χωρίς βέβαια αυτό να πρέπει να οδηγεί ούτε σε υπερβολές αλλά ούτε και σε εφησυχασμό.

Του Γιάννη Ιωάννου

Exit mobile version