Site icon Geopolitical Cyprus

Γιατί η 9η Μαΐου είναι σημαντική για την Ουκρανία

Advertisements

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας οι εορτασμοί της “Victory Day” –των ρωσικών εορτασμών για το τέλος του Β’ ΠΠ- αποκτούν σημειολογικό ενδιαφέρον ενώ, παράλληλα, τίθενται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο της διεθνούς ανάλυσης ως σημείου –χρονικά- που μπορεί να σηματοδοτεί κάτι για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προοπτικές αποκλιμάκωσης ή συνέχισής του. Μετά από 60 και πλέον ημέρες συγκρούσεων οι επιχειρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας εστιάζονται σε τρεις άξονες:

Φυσικά η δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Λαβρόφ πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας δεν επηρεάζονται από περιόδους εορτασμού καθώς και το debate για το ποιά οπλικά συστήματα θα παρελάσουν στη καθιερωμένη παρέλαση, λίγη αξία έχουν ως προς το τι σηματοδοτεί η 9η Μαΐου ως προς τον ίδιο τον πόλεμο. Η Ρωσία έχει χάσει εκατοντάδες τανκς στην Ουκρανία, συνεπώς το να παρελάσουν 500 ή 100, λίγο μας απαντάει για το end-game της Μόσχας ως προς το τι επιδιώκει στη παρούσα φάση του πολέμου. Χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να αναιρεί, πως ως χρονικό ορόσημο, έχει την επιμέρους σημασία της.

O πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ήδη τις δυστοπικές του εικόνες σε επίπεδο καθημερινότητας στη Ρωσία. Σε online καταστήματα διατίθενται παιδικά παιχνίδια εμπνευσμένα από τον πόλεμο. Το λογότυπο «Ζ» τείνει να γίνει το branding της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ενώ θα μπορούσε να καταλάβει και ξεχωριστή θέση στους εορτασμούς της “Victory Day” μαζί με το καθιερωμένο πλέον σύμβολο του Αγίου Γεωργίου –την κορδέλα σε μαύρο-πορτοκαλί χρωματισμό.

Τα δύο σενάρια

Tα δύο κυρίαρχα σενάρια για την 9η Μαΐου είναι ένα προφανές κι ένα λιγότερο προφανές, ακριβώς γιατί σε μια εβδομάδα τα αποτελέσματα επί του εδάφους για την Ρωσία δεν προβλέπονται συγκλονιστικά ως προς την στρατιωτική τους πρόοδο:

Η παρέλαση για την “Victory Day” έχει ταυτιστεί με την επίδειξη δύναμης ως προς το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας. Παρά την καθημερινή συζήτηση στα ρωσικά τηλεοπτικά πάνελ για το πως η Ρωσία θα κατέστρεφε με πυρηνικά όπλα μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι η πραγματικότητα στην Ουκρανία απέδειξε πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει πλέον την αίγλη του Ψυχρού Πολέμου –και σίγουρα ούτε την αποτελεσματικότητά του.

Τι να αναμένουμε

Τα δύο ποιοτικά στοιχεία που θα μας δείξουν προς την κατεύθυνση των εξελίξεων και της επόμενης ημέρας στο Ουκρανικό είναι η έκβαση του πολέμου στο Ντονμπάς και τα όρια της αδυναμίας ως προς την συνέχιση των συνομιλιών. Η πρώτη διάσταση αφορά φυσικά τα επί του εδάφους με την εξίσωση να αφορά κυρίως την αποτελεσματικότητα της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και τα όρια της προέλασης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Εμπεριέχει βέβαια κι επιμέρους συζητήσεις όπως τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου με μια απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, την υπερχείληση του πολέμου στην Μολδαβία κι από εκεί στην Οδησσό, την διάρκεια και το end-game του πολέμου δια αντιπροσώπων (proxy war) και το κατά πόσο Ρωσία και Δύση βρίσκονται απλά στην απαρχή μιας μακράς αντιπαράθεσης με φόντο την Ουκρανία.

Στο δεύτερο πεδίο οι αντιφάσεις τόσο της Μόσχας (σ.σ. ο Λαβρόφ έκανε λόγο για άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας) όσο και του Κιέβου (σ.σ. κάνει λόγο για συνομιλίες αλλά και για τελική νίκη της Ουκρανίας) ως προς το σενάριο επανάληψης των συνομιλιών εμπεριέχουν και τις σκληρές επιμέρους πραγματικότητες: Το μεγάλο κόστος που έχει υποστεί η Ρωσία εδώ και δύο μήνες και το πως ο Ζελένσκι θα κληθεί –μελλοντικά- να υπογράψει την παραχώρηση ουκρανικού εδάφους στην Ρωσία. O πόλεμος έχει διάρκεια ακόμη και η 9η Μαΐου –φέτος- εμπεριέχει στοιχεία που θα μας δώσουν κάποιες μικρές ενδείξεις για την συνέχεια.

Του Γιάννη Ιωάννου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή Κύπρου.

Exit mobile version