GeoIntel: Για την παραίτηση Κοτζιά

Η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά έρχεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο με τα ανοικτά ζητήματα του Μακεδονικού και του Κυπριακού να βρίσκονται ενόψει σημαντικών εξελίξεων.

Το Geopolitical Cyprus αντιλαμβάνεται την παραίτηση Κοτζιά μέσω ενός πλέγματος που αντικατοπτρίζει τις εξής δύο πραγματικότητες:

nikos-kotzias-3578098

  1. Tην εδώ και μήνες υπάρχουσα, αλλά μη ορατή σε αντίθεση με την περίπτωση Πάνου Καμμένου, κόντρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ για σειρά ζητημάτων που αφορούν τις κατευθύνσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στις ΗΠΑ, Μακεδονικό, Κυπριακό, διάλογος Κοσόβου-Βελιγραδίου, απέλαση Ρώσων διπλωματών κοκ). O Κοτζιάς έχει ενοχλήσει επανειλημμένα το μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο διοίκησης του ΥΠΕΞ. Και για όσους δεν το θυμούνται κι ο Τόσκας, που είδε τον δρόμο της εξόδου, ανήκει στην κίνηση «Πράττω».
  2. Tην ιδιαιτερότητα της σχέσης Τσίπρα-Καμμένου. Παρά τις τριβές, την διαφωνία, την παραδοξότητα της συμπόρευσής τους, εξαρχής, ο Καμμένος αποτελεί τον πιστότερο σύμμαχο του Έλληνα πρωθυπουργού. Ένας ιδιαίτερος proxy που στο τέλος λειτουργεί καθ’ υπόδειξη πάντα του μεγάρου Μαξίμου –ασχέτως αν απειλεί Θεούς και Δαίμονες για τα μνημόνια ή την συμφωνία των Πρεσπών. Αλήθεια, διέκρινε κανείς δήλωση του Έλληνα ΥΠΑΜ εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ); Οτιδήποτε που να χάλασε το κλίμα κατά την διάρκεια του Μοντ Πελεράν, της Γενεύης ή του Κρανς Μοντανά; Και ας σκίζουν τους ουρανούς της Λευκωσίας τα ελληνικά F-16…

Η παραίτηση Κοτζιά θα δοκιμάσει την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η έκβαση της συμφωνίας των Πρεσπών. Επιπλέον, στο Κυπριακό θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη μιας και ο πρώην ΥΠΕΞ ήταν εκ των πρωταγωνιστών των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία 3.5 χρόνια. Γνωρίζει επίσης αρκετά πράγματα και έχει κατηγορηθεί ή, αντιστοίχως, εκθειαστεί για πολλά, επί τούτου, από μερίδα του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Της ομάδας του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply