Ας δούμε, συνοπτικά, σε αυτό το GeoBrief, τι δίνει και τι παίρνει ο κάθε δρώντας στην βορειανατολική Συρία μετά και το πέρας της, διάρκειας άνω των πέντε ωρών, συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας (είχε προηγηθεί η συνάντηση Πενς-Πομπέο-Ερντογάν στην Άγκυρα). Με τα νέα δεδομένα προκύπτουν τα ακόλουθα:
Η Τουρκία παίρνει: απομάκρυνση των Κούρδων (SDF/YPG) από τα σύνορά της σε βάθος 30-32χλμ (δηλαδή την αρχική της απαίτηση βάθους για «ζώνη ασφάλειας»), de facto έλεγχο στον άξονα Τελ Αμπιάντ-Ρας αλ-Είν (περίπου 109χλμ).
Η Τουρκία δίνει: εγγύησεις μη ανάμιξης στο Ίντλιμπ (βορειοδυτική Συρία) ή σε άλλες περιοχές της Συρίας, νομιμοποίηση του καθεστώτος Άσαντ.
Η Ρωσία παίρνει: προέκταση ελέγχου στην βορειοανατολική Συρία, κάλυψη του κενού που δημιουργείται από την απομάκρυνση των Αμερικανών, διπλωματικό προβάδισμα στο Συριακό έναντι της Δύσης και των ΗΠΑ, πρωτοβουλία για την επόμενη ημέρα (βλ. συνταγματική διαδικασία για το μέλλον της Συρίας).
Η Ρωσία δίνει: προσωρινή στρατιωτική παρουσία στη Τουρκία επί συριακού εδάφους, ανοχή έναντι των αντικαθεστωτικών σουνιτικών ομάδων ως τουρκικών proxies στη περιοχή της «ζώνης ασφάλειας».
Toυρκία και Ρωσία στα πλαίσια της διαδικασίας της Αστάνα και της συντακτικής συνέλευσης για την Συρία θα εγκαθιδρύσουν μικτές περιπολίες στα όρια βάθους 10χλμ, ανατολικά και δυτικά, της επιχείρησης Peace Spring
Το καθεστώς Άσαντ παίρνει: εδάφη που εγκαταλείπουν οι Κούρδοι, φόρμουλα συννενόησης με Κούρδους/επανένταξής τους, ομαλοποίηση σχέσεων με Τουρκία, εγγυήσεις για επάνοδο ελέγχου και στο Ίντλιμπ (το τελευταίο προπύργιο αντικαθεστωτικών).
Το καθεστώς Άσαντ δίνει: εν δυνάμει ρόλο εγγυήτριας δύναμης στη Τουρκία.
Η πρώτη εντύπωση δείχνει μια win-win αντίληψη μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας έτσι ώστε κάθε πλευρά να ικανοποιήσει τις στρατηγικές προτεραιότητές της. Η πρώτη ως προς την απομάκρυνση των Κούρδων από τα σύνορά της και η δεύτερη σε σχέση με την προέκταση της επιρροής της στη Συρία. H δε έμφαση στη μηδενική ανοχή εναντίον των τρομοκρατών φωτογραφίζει, εκτός του PKK, και το Ίντλιμπ.
Πιο κάτω ολόκληρη η συμφωνία στα Αγγλικά.
Του Γιάννη Ιωάννου