Site icon Geopolitical Cyprus

GeoBrief: Για τη Συμφωνία Εκεχειρίας Ρωσίας-Τουρκίας

Advertisements

Στις 5 Μαρτίου, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, Πούτιν και Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία στην επαρχία Ίντλιμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Όπως είχαμε εκτιμήσει και στο Geopolitical Cyprus, η συμφωνία ήταν αναμενόμενη για συγκεκριμένους λόγους (βλ. εδώ, εδώ, και εδώ) .

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα διενεργούν κοινές περιπολίες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4 που συνδέει το Χαλέπι με την Λατάκεια (όπου έχει ισχυρή παρουσία η Ρωσία). Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη-διάδρομος έξι χιλιομέτρων κατά μήκος του ίδιου αυτοκινητόδρομου (Μ4).

Μερικές Σημειώσεις για τη Συμφωνία

Σε ό,τι αφορά το πιο πάνω τρίτο υποσημείο (τον ρόλο του Άσαντ), το οποίο επίσης υπογραμμίσαμε στο παρελθόν, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε προχθεσινή του συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24», ο Άσαντ δήλωνε πως,

Η Συρία και η Τουρκία έχουν ζωτικά κοινά συμφέροντα, Στην Τουρκία ζουν πολλοί Τούρκοι συριακής καταγωγής, ενώ στην Συρία πολλοί Σύροι τουρκικής καταγωγής. Αυτό συνιστά μια αμοιβαία διείσδυση πολιτισμών που έχει ιστορικές ρίζες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είναι λογικό να υπάρχουν μεταξύ μας σοβαρές διαφωνίες.

Ο Σύρος πρόεδρος έχει αντιληφθεί ότι ο ρόλος και η θέση του έχουν διασυνδεθεί:

  1. με την σχέση Τουρκίας-Ρωσίας
  2. με βασικές αντιλήψεις περί απειλών/ασφάλειας της Τουρκίας (προσφυγικό, τρομοκρατία, κουρδικό)
  3. με το προσφυγικό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, και
  4. με την τριγωνική σχέση/ανταγωνισμό Ρωσία-Τουρκία-ΗΠΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η λύση σε πολλά από τα πιο πάνω προβλήματα έγκειται για πολλούς δρώντες στο δίλημμα “συμβιβασμός του Άσαντ ή απομάκρυνση του Άσαντ”. Ο Άσαντ φαίνεται να επιλέγει προς το παρόν το πρώτο, θέλοντας να εξαγοράσει χρόνο για την απαραίτητη ανασύνταξη διπλωματικών και στρατιωτικών δυνάμεων που θα απαλείψουν αυτό το δίλημμα.

Το κατά πόσο θα τα καταφέρει είναι κάτι που θα φανεί, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι οι γεωπολιτικές πιέσεις που προκύπτουν από – και συνδέονται με – το Συριακό είναι πολλές.

Του Ζήνωνα Τζιάρρα

Exit mobile version