Γιατί ο Ερντογάν δεν ανησυχεί για τις κυρώσεις της ΕΕ

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη διάσταση απόψεων στους ευρωπαϊκούς κόλπους και συγχρόνως, έχει απέναντί του κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ουγγαρία, που δύσκολα θα υιοθετούσαν κυρώσεις εναντίον του, μας τονίζει o δρ Ζήνωνας Τζιάρρας, ερευνητής στο PRIO Cyprus Centre και συν-ιδρυτής του think tank «Geopolitical Cyprus».

«Ο Ερντογάν έχει δίκιο να μην φοβάται την πιθανότητα κυρώσεων από την ΕΕ, σε αυτή τη φάση, καθώς είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ακόμα διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ένωσης για το ποια και πόσο σφοδρή πρέπει να είναι η αντίδραση έναντι της Τουρκίας. Κι αυτήν εκμεταλλεύεται» υπογραμμίζει στο Sputnik o δρ Ζήνωνας Τζιάρρας, ερευνητής στο PRIO Cyprus Centre και συν-ιδρυτής του think tank «Geopolitical Cyprus».

«Η Τουρκία απέτυχε στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαρώσια»

«Δεδομένων μάλιστα των συνθηκών και των επιφυλάξεων που διατηρούν κάποια κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ουγγαρίαθα είναι δύσκολη η απόφαση να υιοθετηθούν ουσιαστικές κυρώσεις που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Τουρκία» προβλέπει ο ερευνητής για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Εξάλλου οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, δείχνουν ότι η απόφαση για σημαντικότερες κυρώσεις μπορεί να μετατεθεί για τον Μάρτιο» προοικονομεί.

Αναμφίβολα, «η ΕΕ βρίσκεται σαφώς σε δύσκολη θέση αναφορικά με την αξιοπιστία που πρέπει να επιδείξει» επισημαίνει ο δρ Ζήνωνας Τζιάρρας, ερχόμενος στα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκαναν ρητή αναφορά σε προϋποθέσεις που η Τουρκία πρέπει να τηρήσει, προκειμένου να μην της επιβληθούν κυρώσεις και να τοποθετηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις στη βάση μιας θετικής ατζέντας» μας θυμίζει.

«Η Τουρκία όμως απέτυχε, τόσο σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και αναφορικά με το ζήτημα των Βαρωσίων στην Κύπρο» προσθέτει ο δρ Τζιάρρας.

«Η ΕΕ πιθανώς να επιβάλει τουλάχιστον κάποια ήπιας μορφής μέτρα»

Ο ίδιος εικάζει ότι «η ΕΕ πιθανώς να αναγκαστεί να επιβάλει τουλάχιστον κάποια ήπιας μορφής μέτρα -όπως η πρόσθεση κάποιων ατόμων στη λίστα ονομάτων για κυρώσεις- που όμως δεν θα είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των κρατών-μελών που διατηρούν εμπορικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις με την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, η Κύπρος δεν αναμένει κέρδη από τη σημερινή Σύνοδο, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας.

«Η Κύπρος έχει επενδύσει πολλά στη στρατηγική των κυρώσεων. Μέχρι στιγμής φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι αυτή η προσέγγιση δεν έχει υπάρξει επιτυχής ακριβώς διότι κάποια άλλα κράτη-μέλη είτε δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες της Λευκωσίας, είτε δεν επιθυμούν την επιδείνωση των σχέσεών τους με την Τουρκία».

Ωστόσο «θα είναι δύσκολο» για την Κύπρο, προσθέτει ο δρ Ζήνωνας Τζιάρρας, να εγκαταλείψει αυτή τη στρατηγική (των κυρώσεων) για λόγους αρχής, γοήτρου, αλλά και έλλειψης ουσιαστικών εναλλακτικών.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να επιδιώκει τους στόχους της μέσω διπλωματικών επαφών και να επιζητεί την αύξηση των κρατών που υποστηρίζουν τις θέσεις της εντός της ΕΕ, καταλήγει ο συνιδρυτής του Geopolitical Cyprus.

Ρεπορτάζ της Ιωάννας Κλεφτογιάννη που πρωτοδημοσιεύτηκε στο Sputniknews.gr.

Leave a Reply