GeoBrief: Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του G20 που έλαβε χώρα στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε το κρίσιμο τετ-α-τετ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάιντεν – σε μια συγκυρία όπου οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας παραμένουν σε ένα πεδίο ευρείων αντιπαραθέσεων.

Το ζήτημα των F-35/S-400 καθώς και το αίτημα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της πλατφόρμας των μαχητικών αεροσκαφών F-16 τέθηκαν επί τάπητος καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως το Συριακό, η κατάσταση στη Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειος. Στη λιτή της μάλιστα ανακοίνωση η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε την Τουρκία “αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ” προσθέτοντας ωστόσο την “ουρά” για το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατικής λειτουργίας (ιδίως υπό το βάρος της υπόθεσης Osman Kavala και της κρίσης που προέκυψε με τους πρέσβεις στην Τουρκία).

Το ζήτημα της Συρίας αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον μιας και οι πληροφορίες για μια νέα στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας και των συριακών της proxies σε περιοχές ελέγχου των Κούρδων (SDF/YPG-PYD) πέριξ του Ευφράτη στην ανατολική Συρία, πληθαίνουν. Σε έναν χρονισμό μάλιστα που η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας ασκεί πιέσεις στον Ερντογάν και το AKP τόσο στο ζήτημα της οικονομίας όσο και στην εικόνα των δημοσκοπήσεων -ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως ένα κομμάτι στο σύνθετο παζλ των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στο οποίο θα υπάρξει μακρά κι ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Του Γιάννη Ιωάννου

Leave a Reply