Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ φαίνεται να κρατά σταδιακά αποστάσεις από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), τουλάχιστον λεκτικά, οφείλεται τόσο σε πολιτικούς όσο και τεχνικούς λόγους. Η τεχνική διάσταση έχει να κάνει με το ότι ο ΟΗΕ και ο Γενικός Γραμματέας προσπαθούν να είναι όσο πιο ουδέτεροι μπορούν, αν και αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντοτε και δεν ωφελεί πάντοτε τη διαδικασία. Με δεδομένο ότι η ΔΔΟ δεν αποτελεί πλέον τη μόνη λύση επί τάπητος, ο Γενικός Γραμματέας προσπαθεί να χρησιμοποιεί γλώσσα που δεν αποκλείει για το οποιοδήποτε μέρος τη συνέχιση του διαλόγου. Ωστόσο είναι σημαντικό το ότι στην τελευταία του έκθεση δηλώνει αφοσιωμένος στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το πολιτικό σκέλος συνδέεται σαφώς με το τεχνικό και σχετίζεται με την πραγματικότητα που αναδύθηκε στο Κυπριακό από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Και δεν είναι άλλη από τη στροφή της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων προς το μοντέλο λύσης των δύο κρατών ή δύο κυριαρχιών. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ουσία των όποιων προσπαθειών για νέες συνομιλίες, εξού και αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό αδιέξοδο. Η στάση αυτή είχε καταλυτικό ρόλο και για την προσέγγιση του ΟΗΕ. Φυσικά, το φλερτ και της δικής μας πλευράς με διάφορες «νέες ιδέες» που πλησίαζαν στη λογική της συνομοσπονδίας από το 2017 και εντεύθεν είχε τον δικό του ρόλο στους υπολογισμούς του Γενικού Γραμματέα.
Πρέπει πάντως να θεωρείται δεδομένο ότι οι μέρες της ΔΔΟ όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής έχουν τελειώσει. Οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για συνολική λύση θα βρίσκεται σε ένα φάσμα μεταξύ των δύο κρατών και της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Υπάρχει όμως και το σενάριο της σταδιακής διευθέτησης εκτός συνολικού πλαισίου λύσης με βάση τη λογική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή επί μέρους συμφωνιών, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Μια τέτοια προσέγγιση ενέχει σοβαρούς κινδύνους παγίωσης του status quo που πρέπει να προσεχθούν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει σημαντικές εξελίξεις πριν από τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και, ακόμα πιο σημαντικά, πριν από τις τουρκικές εκλογές του 2023.
Σχόλιο του Ζήνωνα Τζιάρρα για το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dialogos.com.cy.