Παρεμβάσεις Geopolitical Cyprus για Ουκρανικό και Προεδρικές 2023

1. Ο Γιάννης Ιωάννου σχολιάζει την σημασία της ανατίναξης της γέφυρας στο Κερτς, στον πόλεμο στην Ουκρανία. (Κ Podcast, Καθημερινή Κύπρου).

2. Σχολιασμός στο Ραδιόφωνο του Πολίτη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την Προεδρικές 2023

Ο διεθνολόγος Γιάννης Ιωάννου μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6 αναφέρθηκε στους υποψηφίους Πρόεδρους στην Κύπρο και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα περί γεωπολιτικής. «Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα», είπε, «ότι όταν συζητούμε θέματα εξωτερικού προσανατολισμού και στρατηγικής στην Κύπρο, βλέπουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό να γίνεται μια συζήτηση η οποία στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο, παρά στην ενδυνάμωση των ίδιων των θεσμών που εφαρμόζουν την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σημείωσε πως αυτό γίνεται αντιληπτό στη συζήτηση με το ΝΑΤΟ, το βλέπουμε στον διάλογο για την άρση του εμπάργκο και διαχρονικά σε όλη αυτή την κουβέντα για το που ανήκει η Κύπρος, στη Δύση ή στην Ανατολή. Επιπρόσθετα αυτό φάνηκε, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου και στην ιστορική εμπειρία 60-77, όπου όπως είπε, «η Κύπρος ήταν ένα κράτος με το Κίνημα των Αδεσμεύτων, δεν είχε ξεκάθαρο προσανατολισμό». Σε μια εποχή που όλος ο κόσμος ήταν χωρισμένος στη Δύση και την Σοβιετική Ένωση.

Συμπερασματικά, ο διεθνολόγος ανέφερε ότι η συζήτηση δεν γίνεται με όρους σοβαρότητας, ακριβώς επειδή αφορά το εσωτερικό ακροατήριο. «Το εσωτερικό ακροατήριο ξέρει από γεωπολιτική», συνέχισε, «αλλά αντιλαμβάνεται τα πράγματα με περισσότερο συναισθηματισμό παρά με όρους που έχουν να κάνουν με την ψυχρή ανάλυση της πραγματικότητας, τον έλεγχο της θεωρίας, την εμπειρική γνώση και την πολιτική πρακτική».

Καταλήγοντας είπε πως πιστεύει ότι οι υποψήφιοι γνωρίζουν από γεωπολιτική αλλά όχι με την ακρίβεια και την σοβαρότητα που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ακούστε το ηχητικό:

Leave a Reply