Η Τουρκία ως τρίτος πόλος στη νέα διεθνή τάξη – Ο Ζηνωνας Τζιάρρας στον politis.com.cy

Η νέα Τουρκία «φαίνεται πως είναι πλέον πολύ πιο αυταρχική, πολύ πιο συντηρητική και λειτουργεί με τρόπο ο οποίος έρχεται ενάντια στην ίδια την παράδοση του κράτους που ήταν φιλοδυτική.

Είναι πολύ σημαντικό, Κύπρος, Ελλάδα, και όχι μόνο, να κατανοήσουν την Τουρκία. «Να διατηρηθεί ζωντανή η ανάγκη ανάλυσης και κατανόησης της Τουρκίας», όπως λέει στην εκπομπή του Πολίτη 107.6 και 97.6 «Δεύτερη ματιά στα γεγονότα», ο Ζήνωνας Τζιάρρας, λέκτορας Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Εκ των πραγμάτων διατηρείται ζωντανή η ανάγκη για κατανόηση της Τουρκίας, γιατί πρόκειται για μία χώρα την οποία έχουμε να διαχειριστούμε κι εμείς και η Ελλάδα, παραδοσιακά, αλλά και ευρύτερα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και εσχάτως αυτό συμβαίνει και σε διεθνές επίπεδο», εξηγεί, και επισημαίνει πως αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της προσπάθειας Σουηδίας και Φιλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τζιάρρας, με τον Νίκο Μούδουρο, λέκτορα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επίσης, είναι οι συγγραφείς του βιβλίου «Η Τουρκία ως Τρίτος Πόλος στη Νέα Διεθνή Τάξη: O Ισλαμικός Ευρασιανισμός, το Νέο Οικονομικό Μοντέλο και η Στρατηγική της Ανατροπής», το οποίο κυκλοφορεί οσονούπω.

Με αφορμή το βιβλίο μιλήσαμε με τον κ. Ζήνωνα Τζιάρρα για την Τουρκία του 2003 και του 2023, τον Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργό και ως Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος «ήταν πάντα ο ίδιος», όπως λέει ο συνομιλητής μας, για τις προκλήσεις και τα ανοικτά τα ζητήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και τα διακυβεύματά τους.

Το βιβλίο των Τζιάρρα και Μούδουρου είναι προϊόν πολυετούς παρακολούθησης της Τουρκίας και κοινών διαπιστώσεων των συγγραφέων για τον τρόπο που η χώρα συμπεριφέρεται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αποτελεί μία ερμηνεία και ανάγνωση της Άγκυρας και της εξωτερικής της πολιτικής, τόσο μέσα από τις αλλαγές που επισυμβαίνουν στη διεθνή τάξη αλλά και μέσα από τα διάφορα ιδεολογικά ρεύματα και αλλαγές στην ίδια την Τουρκία.

4438907521373321 327274489 874255430387946 495931065945498724 n

Ο κ. Τζιάρρας μιλά ακόμα για τις αλλαγές στην Τουρκία στα 20 χρόνια παρουσίας του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, την στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας η οποία «παρακινείται από δύο επίπεδα εξελίξεων: στο διεθνές επίπεδο το ένα, με τη σταδιακή υποχώρηση της αμερικανικής ηγεμονίας ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία δημιούργησε ένα κενό ισχύος κι έδωσε το έναυσμα για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, να βρουν χώρο και να προβάλουν τη δική τους ατζέντα», όπως σημειώνει. Και προσθέτει πως «στο εσωτερικό επίπεδο βλέπουμε αυτά τα 20 χρόνια να υπάρχει ένας πολύ σημαντικός μετασχηματισμός σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο, η νέα Τουρκία δηλαδή που επικαλείται ο Ταγίπ Ερντογάν».

Η νέα Τουρκία επισημαίνει ο κ.Τζιάρρας «φαίνεται πως είναι πλέον πολύ πιο αυταρχική, πολύ πιο συντηρητική και λειτουργεί με τρόπο ο οποίος έρχεται ενάντια στην ίδια την παράδοση του κράτους που ήταν φιλοδυτική».

Για την φιλοδοξία της χώρας να καταστεί ο τρίτος πόλος στη νέα διεθνή τάξη, καθώς επίσης και για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και τα διακυβεύματά τους, τις προκλήσεις για τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας αλλά και την αντιπολίτευση, τις σχέσεις με Ελλάδα αλλά και τι να περιμένουμε στο Κυπριακό, ακούστε τι λέει ο κ. Τζιάρρας εδώ:

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στον ιστοχώρο της εφημερίδας Πολίτης.

Leave a Reply