GeoIntel: To χρονοδιάγραμμα των τουρκικών γεωτρήσεων

Με την φερόμενη αλλαγή παραδείγματος (όσα λέχθησαν ή είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής περί λύσης δύο κρατών ή «χαλαρής ομοσπονδίας») στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού να δημιουργεί μια τεράστια συζήτηση στο εσωτερικό των δύο κοινοτήτων, αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως οι επόμενοι μήνες με ορόσημο την ερευνητική γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil στο θαλάσσιο τεμάχιο «10» της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι κρίσιμοι.

Αυτό που το Geopolitical Cyprus πληροφορείται από πολλαπλές πηγές αλλά και αντιλαμβάνεται δια της σχετικής ανάλυσης είναι πως η Τουρκία, ανεξαρτήτως του που θα βρίσκεται η διαδικασία του Κυπριακού τους επόμενους μήνες, θα προβεί σε ευθεία αμφισβήτηση του ερευνητικού προγράμματος της ΚΔ προβαίνοντας σε σειρά γεωτρήσεων επί θαλασσίων ζωνών της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου:

α. να αποστείλει ευρύτερα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στην περιοχή

β. να καταστήσει τους υδρογονάνθρακες, δια της εργαλειοποίησής τους, διαπραγματευτικό χαρτί για μια πιθανή επίλυση του Κυπριακού, εκτός παραμέτρων της ΔΔΟ –με την λογική της συνεκμετάλλευσης έναντι ενός μοντέλου λύσης

γ. να ισχυροποιήσει το αφήγημα του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων από τις ενέργειες της ΚΔ ως προς την εξεύρεση και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ

Η Τουρκία θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το ερευνητικό πλοίο “Fatih” (Deepsea Metro II) στα τέλη Οκτωβρίου ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια και την ευρύτερη περιοχή της Αλάνιας –αφήνοντας μάλιστα δια δημοσιευμάτων στον Τύπο αλλά και ευρύτερων δηλώσεων να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει πέντε μήνες. Ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα του Μαρτίου που η Τουρκία εύστοχα θέτει εξυπηρετεί πολλαπλά την σχετική της ατζέντα μιας και συμπίπτει με το πέρας των τουρκικών δημοτικών εκλογών και τις εξελίξεις του Κυπριακού ως προς την διαπραγμάτευση και την πλήρη εικόνα ως προς τις προοπτικές του θαλασσίου τεμαχίου «10» -βλέπε εκτίμηση πιθανού κοιτάσματος κοκ.

blocks eez

Επιπλέον η Τουρκία, αμέσως μετά το πέρας της γεώτρησης στο «10» (ή ακόμη και νωρίτερα αν υπάρξουν εξελίξεις στην διαδικασία του Κυπριακού) θα μπορούσε να κινηθεί επί της κυπριακής ΑΟΖ με την πρόθεση α. να μην παρενοχλήσει, επουδενί, τον αμερικανικό κολοσσό στο 10 και β. την έναρξη γεώτρησης στο θαλάσσιο τεμάχιο «3» δεδομένου ότι στο εν λόγω τεμάχιο η Τουρκία δημιούργησε προηγούμενο με την παρενόχληση της ΕΝΙ προ μηνών αλλά και λόγω της πάγιας θέσης ότι η θαλάσσια περιοχή πέριξ του «3» αποτελεί μέρος της ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων.

Όπως αντιλαμβάνεται το Geopolitical Cyprus μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνέπειες ως προς το που θα κινηθούν τα πράγματα, στη συνέχεια, στο Κυπριακό με μια πιθανή γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο «3» της ΑΟΖ να αποτελεί ενέργεια που

α. δύσκολα θα μπορούσε να αποτρέψει η ΚΔ με όλα τα διαθέσιμα μέσα (πολιτικά, διπλωματικά, κοκ)

β. θα άνοιγε τον δρόμο για συνολική αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και του ερευνητικού προγράμματος της ΚΔ τα επόμενα χρόνια με την επέκταση των ερευνητικών γεωτρήσεων της Τουρκίας επί του συνόλου της κυπριακής ΑΟΖ εκτός των τεμαχίων «10» και «12».

Της ομάδας του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply