GeoBrief: Μήπως να (ξανα)δούμε τα μαθηματικά του φυσικού αερίου;

Στις 5 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, και βάσει της τελικής συμφωνίας του Υπουργείου Ενέργειας με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek, τα καθαρά έσοδα του κράτους από την πώληση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα “Αφροδίτη” (οικόπεδο 12) στο αιγυπτιακό τερματικό υγροποίησης Idku θα ανέλθουν στα 9,5 δισεκατομύρρια δολάρια.

Το πιο πάνω ποσό υπολογίστηκε με βάση τη μέση διεθνή τιμή του πετρελαίου Brent (περί τα $70 το βαρέλι) και πωλήσεις 18 ετών (μεταξύ 2024 και 2042). Αναλυτικά, αναμένεται ότι το κράτος θα εισπράτει κατά μέσο όρο περίπου 525 εκατομμύρια δολάρια ανα έτος. Ωστόσο τα πρώτα χρόνια αυτό το ποσό θα ανέρχεται στα 200-250 εκατομύρια λόγω της ανάγκης για κάλυψη των επενδυτικών εξόδων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θα καταλήγει στις εταιρίες. Με την πάροδο των ετών, δεδομένου ότι θα αποσβεστούν οι επενδύσεις, πιστεύεται ότι τα έσοδα του κράτους θα ανέλθουν μέχρι και τα 750 εκατομύρια ανά έτος.

Σε ποιό βαθμό, όμως, αυτοί οι αριθμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με σχόλιο του ειδικού εμπειρογνώμονα σε θέματα υδρογονανθράκων (και πρώην πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ) Δρ Χαράλαμπου Έλληνα, στον προσωπικό του λογαρισμό στο Facebook, τα 9,5 δις δολάρια είναι ένα “απίθανο ποσό”.

Και συνεχίζει, “Η ποσότητα ΦΑ [Φυσικού Αερίου, του “Αφροδίτη”] με 90% πιθανότητα ειναι κάπου 3 tcf [τρισεκατομύρρια κυβικά πόδια] και η ανακτήσιμος ποσότητα, κάπου 80%, ειναι 2.5 tcf. Με τιμή $7/mmbtu στην Ευρώπη τα ολικά έσοδα, χωρίς κανένα έξοδο, θα ειναι $17.5 δις! Απο αυτα θα πληρωθούν τα έξοδα, θα πάρει κέρδη το τερματικο Idku και μετα η Κύπρος και οι εταιρείες. Θα έχουμε κέρδη  [η Κύπρος] αλλα πιο κοντά στα $1-1.5δις“.

Βέβαια το Υπουργείο Ενέργειας διαφωνεί, αλλά το ερώτημα παραμένει: Από πού προκύπτει η τεράστια διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων της κυβέρνησης και ανεξάρτητων εμπειρογνωμώνων (όπως ο κ. Έλληνας) της τάξης των… 8 δις δολαρίων;

Είναι πιθανόν να υπερβάλλονται οι αριθμοί, εφόσον δεν υπάρχει και κανένας τρόπος να γνωρίζουμε άμεσα την πραγματικότητα; Δεν έχει ο κυπριακός λαός το δικαίωμα στα πραγματικά δεδομένα και στην διαφάνεια των όποιων διαδικασιών ακολουθούνται και των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται;

Της Ομάδας του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply