Προπαγανδιστικό προφίλ δίνει ρυθμό σε ελληνόφωνα ΜΜΕ για τη Λιβύη

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο, ελληνόφωνα ΜΜΕ να ενημερώνονται για τα θέματα της Λιβύης από ένα συγκεκριμένο προπαγανδιστικό προφίλ το οποίο φέρεται να συνδέεται με την Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA) του πολέμαρχου Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβυή. Ο λόγος μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλές από τις αναρτήσεις του εν λόγω προφίλ είναι, για ευνόητους λόγους, είτε αντι-τουρκικές, είτε φιλο-ελληνικές.

Μια από τις πιο διαδεδομένες ειδήσεις που κυκλοφόρησαν από το συγκεκριμένο προφίλ ήταν η αντίθεση του διαχειριστή με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και η δηλωσή του ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο επηρεαζόμενες χώρες από αυτή τη σύγκρουση.

Πολλά – και έγκριτα – Μέσα κατέληξαν να αναπαράγουν άκριτα, μεταξύ άλλων, και τη συγκεκριμένη είδηση. Μερικά παραδείγματα από τον Τύπο, αν και η ίδια είδηση έχει αναπαραχθεί ευρέως και σε τηλεοπτικά κανάλια:

Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο, ότι το συγκεκριμένο προφίλ, δεν αποτελεί επίσημο λογαριασμό του LNA. Υπάρχει μάλιστα πληθώρα στοιχείων που συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για ανεξάρτητο προφίλ με προπαγανδιστικούς σκοπούς που ενίοτε διαδίδει fake news:

  • Ο ίδιος ο διαχειριστής αναφέρει πως ο μόνος επίσημος λογαριασμός του LNA είναι το @SpoxLNA (δες 1η εικόνα πιο κάτω)
  • Στις αναρτήσεις του διαφαίνεται επίσης η μικτή χρήση μεθόδου εισαγωγής κειμένου, που παραπεμπει σε συγκεκριμένες γλώσσες που χρησιμοποιούν τονισμό (και λέξεις όπως “madame”), ενώ η χρήση της αγγλικής έχει πολλά λάθη. (δες 2η εικόνα πιο κάτω). Αυτά δεν είναι φαινόμενα που βλέπει κανείς σε επίσημους λογαριασμούς.
  • Ο διαχειριστής μπαίνει στη διαδικασία να κάνει συζητήσεις με άλλους χρήστες του twitter και οταν συνομιλεί αναφέρεται στον εαυτό του στο πρώτο ενικό πρόσωπο. (δες 2η εικόνα πιο κάτω)
  • Έχει στο παρελθόν κυκλοφορήσει fake news όπως π.χ. την υποτιθέμενη σύλληψη του Σαράτζ, κάτι που βεβαίως δεν έγινε ποτέ. (δες 3η εικόνα)
  • Σε κάποιες περιπτώσεις κάνει μέχρι και δεκάδες αναρτήσεις την ημέρα, κάτι που επίσης δεν είθισται σε επίσημους λογαριασμούς. Ο επίσημος λογαριασμός του LNA @SpoxLNA κάνει αναρτήσεις πολύ σποραδικά.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο διαχειριστής ποτέ δεν υποστήριξε ότι αντιπροσωπεύει τον Χάφταρ ή τον LNA. Αυτή είναι μια υπόθεση που έκαναν αυθαίρετα τα ΜΜΕ.

Το Geopolitical Cyprus θα ήθελε να εφιστήσει την προσοχή ιδιαίτερα στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους να μην πέφτουν στην παγίδα της όποιας προπαγάνδας, παραπλανώντας, άθελά τους, το κοινό. Είναι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες να διασταυρώνονται.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε, έστω για την ιστορία, ότι ούτε ο Χάφταρ, ούτε ο LNA αντέδρασαν ποτέ για την μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Της Ομάδας του Geopolitical Cyprus

Leave a Reply