Η κρίση στο Ίντλιμπ της Συρίας – Updates

UPDATE No. 1 | 3 Αυγούστου – Επανεμφάνιση Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι

Η επανεμφάνιση του Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι, ηγέτη της οργάνωσης Hayat Tahrir al Sham (HTS, πρώην Μέτωπο al-Nusra) στη Συρία καταδεικνύει την προσπάθεια της τζιχαντιστικής οργάνωσης για περαιτέρω νομιμοποίηση στο Βορειοδυτικό Ίντλιμπ. Μια διεργασία αντίστοιχη της πολιτικοποιημένης (politicized) προσέγγισης οργανώσεων όπως η Χαμάς ή οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Ο αλ-Τζολάνι εμφανίστηκε με πολιτική αμφίεση και συνομίλησε με κόσμο σε εστιατόριο στα πλαίσια των εορτασμών του Eid al-Adha αλλά έκανε και περιοδεία στις γραμμές του μετώπου (βλ. φωτό πιο κάτω).

Η HTS προχωρεί με την περαιτέρω εγκαθίδρυση πολιτικού ελέγχου επί της επονομαζόμενης “Salvation Goverment” στο Ίντλιμπ ενώ χρησιμοποιεί, στην περιοχή, ως νόμισμα την τουρκική λίρα. Την ίδια στιγμή έχει ενδιαφέρον το πως μάχεται εναντίον των οργανώσεων της “πιουριστικής” ιδεολογικά αλ Κάιντα όπως το “Steadfast Operations Room” (της Huras al-Din) -οργανώσεων δηλ. από τις οποίες προέρχεται και η ίδια ιστορικά ως η “αλ Κάιντα της Συρίας”.

Στο Ίντλιμπ παρατηρείται μεγάλη κινητοποίηση του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA), εξέλιξη που σηματοδοτεί πως στο τέλος του μήνα πιθανόν να υπάρξει μια αναζωπύρωση του μετώπου μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και δυνάμεων της υποστηριζόμενης από την Τουρκία συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης (Syrian National Army/TFSA). Σε αυτό το complex, ο ρόλος του αλ-Τζολάνι και της HTS αξίζει να μπει στο επίκεντρο της ανάλυσης για σκοπούς εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων.

UPDATE No. 2 | 4 Αυγούστου – Προς Αναζωπύρωση της Σύγκρουσης;

Πυκνώνουν τα σημάδια αναζωπύρωσης της σύγκρουσης στο Ίντλιμπ της Βορειοδυτικής Συρίας με τη ρωσική αεροπορία να πλήττει στόχους της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης στην περιοχή Binnish –στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής κλιμάκωση από τον περασμένο Μάρτιο και την εκεχειρία Ρωσίας-Τουρκίας. Στους βομβαρδισμούς υπήρξαν απώλειες αμάχων.

Παρά την κινητικότητα στην περιοχή του νότιου Ίντλιμπ (βομβαρδισμών γραμμών ανεφοδιασμού του NSA [Νational Syrian Army] στην Jabal Al-Zawiya) αλλά και στα υπάρχοντα μέτωπα οι συγκρούσεις, προς το παρόν, εστιάζονται στην επαρχία της Λατάκειας –όπου δυνάμεις της HTS (Hayat Tahrir al Sham) μάχονται εναντίον του SAA (Συριακού Αραβικού Στρατού) σε δύο άξονες (κυρίως στους ορεινούς όγκους πέριξ της Al-Haddadah), με την HTS να απωθεί τον στρατό του Άσαντ και να σημειώνονται εκατέρωθεν απώλειες.

Αν και νωρίς για να τεσταριστούν οι προθέσεις των εμπλεκομένων δρώντων, αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως μέχρι τα τέλη του μήνα μπορεί να υπάρξει πλήρης πολεμική κλιμάκωση στο Ίντλιμπ με τον SAA να προχωρεί σε μια νέα επιθετική ενέργεια ανακατάληψης εδαφών –που αναπόφευκτα περιπλέκει την κατάσταση σε σχέση με την συμφωνηθείσα ζώνη ασφάλειας μεταξύ Μόσχας κι Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή, συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή εξάπλωση του ιού Covid19 τόσο σε περιοχές του Ίντλιμπ όσο και σε περιοχές που ελέγχει το καθεστώς –και δη πέριξ της Δαμασκού.

Στις φώτο το μέτωπο της Λατάκειας (δορυφορική απεικόνιση), μακροσκοπικός χάρτης της επαρχίας του Ίντλιμπ, χάρτης με τους σημαντικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, και φωτογραφία από τους βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στο Binnish.

Geopolitical Cyprus

Leave a Reply