Update – Ναγκόρνο-Καραμπάχ (29 Σεπ.)

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τρεις πολύ ενδιαφέροντες χάρτες για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένας εκ των οποίων βασίζεται σε ενημερώσεις ανοικτού τύπου πληροφοριών (OSINT) λογαριασμού που αναδημοσιεύει τις επίσημες ανακοινώσεις των δύο αντιμαχόμενων μερών.

Καθίσταται σαφές πως η σύρραξη έχει επεκταθεί σε όλο το εύρος της γραμμής επαφής με εκατέρωθεν απώλειες και εκτεταμμένη χρήση αρμάτων μάχης, πυροβολικού κι αεροπορίας (συμπεριλαμβανομένων drones).

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που επιβεβαιώνουμε, είναι η παρουσία, προ εβδομάδων, του Toύρκου στρατηγού Göksel Kahya στο Μπακού -επιχειρησιακού αξιωματικού που εμπλέκεται στη χρήση τουρκικών drones στο μέτωπο της Λιβύης. Η χρήση συστημάτων Koral EW, πυρομαχικών MAM και τουρκικών drones τύπου Bayraktar TB-2 εκ μέρους των Αζερικών δυνάμεων επιβεβαιώνεται από πολλαπλές πηγές geospatial imagery ανάλυσης, ανοικτής πρόσβασης.

Eπιπλέον, σε μεγάλο βαθμό, κάθε πλευρά δίνει προς τη δημοσιότητα δικά της στοιχεία για τις απώλειες του αντιπάλου ενώ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα ως προς τον πόλεμο πληροφοριών (info wars) με την κάθε πλευρά να επιστρατεύει, ιδίως στο Twitter, στρατιές από trolls. Η σύγκρουση οδεύει προς την τρίτη ημέρα, δοκιμάζοντας το όριο της μεγαλύτερης αναζωπύρωσης στην περιοχή του Απριλίου του 2016. Aξίζει να αναφέρουμε πως η κύρια πίεση του νέου γύρου εχθροπραξιών αφορά σε τέσσερις κύριους άξονες επί των περιοχών Fuzuli (30χλμ από τα σύνορα με το Ιράν), Αghdam, Terter και υψωμάτων Mrov, περιοχές σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης.

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο Facebook Geopolitical Cyprus αλλά και στο site για αντικειμενική και ποιοτική ενημέρωση.

Του Γιάννη Ιωάννου

Leave a Reply