Με αφορμή την εκλογή Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες διαβάστε δύο αναλύσεις του Geopolitical Cyprus, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Τόσο γενικότερα και σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της Κύπρου.
1. 7+1 Σημεία για την Εξωτερική Πολιτική Biden – Του Ζήνωνα Τζιάρρα
…θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι και η κυβέρνηση Biden: 1. Θα διατηρήσει την προσέγγιση της ‘μακρόθεν εμπλοκής’ στη Μέση Ανατολή δια τοπικών αντιπροσώπων, και 2. Θα αναγκαστεί να διαχειριστεί το ιστορικό δίλημμα με την Τουρκία που κληρονόμησε.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
2. Τι να αναμένουμε για την Κύπρο από τον Τζο Μπάιντεν – Του Γιάννη Ιωάννου
Το σίγουρο είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει, και γνωρίζει καλά, την Κύπρο και το Κυπριακό. Αυτό από μόνο του ωστόσο δεν ισοδυναμεί απαραίτητα και με τους παραδοσιακούς ευσεβοποθισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση π.χ. με την Τουρκία
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.