Πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα με τη συμφωνία μεταξύ του Συριακού Καθεστώτος και των φιλο-κουρδικών SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις). Και αυτό διότι δεν κατανόησαν το φαινόμενο HTS, που μάταια προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους τελευταίους μήνες, και επειδή υπάρχει μια εμμονή στην ανάλυση του Συριακού μέσα από τον ελληνικό ετεροπροσδιορισμό (σε σχέση πάντα με την Τουρκία).
Για αυτό και οι περισσότεροι ανέμεναν ότι η HTS θα συμπράξει με την Τουρκία για να επιτεθεί στους Κούρδους. Κάτι που βέβαια δεν συνέβη. Υπάρχει μάλιστα και μεγάλη ευκολοπιστία σε σωρεία fake news και στοχευμένης παραπληροφόρησης που αναπαράγεται ακόμα και από τα πιο έγκριτα μέσα.
Τη δε προοπτική συνεργασίας HTS-SDF την αναφέραμε από πριν ακόμα ανατραπεί ο Άσαντ και έκτοτε έχουμε καταντήσει γραφικοί στο να εξηγούμε τι συμβαίνει στο Κουρδικό (στην Τουρκία, Συρία και Ιράκ) και γιατί τα πράγματα θα κατέληγαν εδώ που κατέληξαν. Βέβαια, εξυπακούεται ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος.
Γύρω από αυτά περιστρέφεται ο σύντομος σχολιασμός του βίντεο.
Μετά τη δημοσίευση του βίντεο επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Δαμασκού και Δρούζων της Suwayda. Η συριακή κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους κατοίκους και τους αξιωματούχους της Suwayda για την πλήρη ενσωμάτωση ολόκληρης της δρούζικης περιφέρειας στους κρατικούς θεσμούς. Η συμφωνία ορίζει ότι ο μηχανισμός ασφαλείας στην περιφέρεια θα συνδέεται με το Υπουργείο Εσωτερικών του καθεστώτος. Ορίζει επίσης ότι το τοπικό αστυνομικό προσωπικό πρέπει να προέρχεται από τους κατοίκους της Suwayda και ότι η συριακή κυβέρνηση θα διορίσει έναν κυβερνήτη και έναν αρχηγό της αστυνομίας, οι οποίοι δεν απαιτείται να είναι από τη Suwayda.
Του Ζήνωνα Τζιάρρα
